Az ország első szoftvertesztelő versenye lezárult! Köszönjük minden online és élő döntőbe jutott játékosunknak, hogy példás kitartással küldték be a feladatokat! Reméljük, hogy hasznos tudással gyarapodtatok a verseny feladatai során. Most tisztelettel búcsúzunk, de bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozni fogunk, még izgalmasabb feladatokkal és egyre nagyobb résztvevői bázissal. Sziasztok!

Üdvözlettel: Szoftvertesztelő Verseny Csapata

Bejelentkezés
Azonosító:
Jelszó:

Verseny jellege


Szoftvertesztelésre a programozáshoz képest nehezebb jól mérhető feladatokat kitalálni. Természetesen adódik a "Ki talál több hibát egy szoftverben" típusú vetélkedés, ez azonban nem tekinthető egy jó tesztelő elsődleges minőségi jellemzőjének. Hiszen lehet, hogy valaki egy felhasználói beviteli mezőn képes 14 hibát találni legkülönfélébb, a gyakorlatban sohasem előforduló szélsőséges esetre, de lehet, hogy egy másik tesztelő csak egyetlen, de a funkcionalitás szempontjából kritikus hibát megtalál. Akkor most melyikük a jobb tesztelő? „Hát természetesen az előbbi, mégpedig 14x jobb az utóbbinál.” A Masterfield Oktatóközpont által indított Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny egyáltalán nem ezt az elvet fogja követni.

Versenyünkön megpróbáljuk sokféle szempont alapján értékelni a résztvevőket és egy objektív sorrendet felállítani. Mi sem jelentenénk ki egyértelműen, hogy a végső sorrendben előrébb végzett résztvevő jobb tesztelő, mint a hátrébb végzett. A versenyzők által megoldandó összes feladatnál sajnos nem lehet pontosan egy jó megoldást definiálni, ezért a feladatot kitalálók és értékelők személyénél az objektív, független szerep különösen fontos. Ennek érdekében igyekszünk minél több professzionális, tapasztalt tesztelőt bevonni a feladatok kitalálásba, hogy minél inkább lefedjük a szoftvertesztelői szakmát.


A feladatok gyakorlatiasak és többnyire számítógéppel megoldandóak lesznek. Különféle példa alkalmazásokat is kell majd tesztelni. Ezek részben az „állatorvosi ló” kategóriából származó, hibáktól hemzsegő, részben kimagasló minőségű, „hibamentes”, részben saját fejlesztésű demonstrációs célú szoftverek lesznek. Terveink között szerepel olyan támogatók bevonása, akik saját – esetleg béta állapotú - szoftvereiket szerepeltetik a versenyben, egyrészt megmérettetés, másrészt a potenciális hibák felderítése céljából. Mindegyik terméknél figyelni kell arra, hogy webes kereséssel ne lehessen nyilvános hibákat találni. Vastag és vékony kliens egyaránt szerepelni fog a termékek között.

A feladatok nem elméleti, módszertani tudást fognak mérni, de a jó szerepléshez nagy előnyt fog jelenteni ilyen jellegű ismeret. Ugyanakkor ismertető jelleggel utalni fogunk az egyes feladatokhoz kapcsolódó fogalmakra, mindig megmagyarázva annak jelentését.
A verseny feladatok jelentős része funkcionális teszteléssel kapcsolatos lesz. A feladatok egy része érinteni fogja a biztonsági és teljesítmény teszteket is, de e területek nagyon speciális szaktudást igénylő volta miatt csekély súllyal szerepelnek és mélyreható ismereteket nem fognak igényelni.
Speciális eszközök használata megengedett lesz, de a feladatok jellege többnyire nem fogja megkívánni ilyen eszköz használatát. Az ajánlott eszközöket meg fogjuk említeni a feladatban, de gyártófüggetlenség jegyében igyekszünk majd minél több lehetőséget felsorolni.

Néhány típusfeladat:
 • Funkcionális hibák megtalálása
 • Input ellenőrzési hibák megtalálása
 • Felület használhatósági (ergonómiai) hibák megtalálása
 • Adott szituációhoz/alkalmazás részhez legjobban illeszkedő tesztelési módszertan kiválasztása
 • Számítási feladatok (pl. szükséges teszt eset kombinációk száma adott lefedettséghez)
 • Mi a probléma egy konkrét tesztelési technikával adott szituációban
 • Legkevésbé fontos/legfontosabb teszt esetek kiválasztása
 • Konkrét specifikáció vagy egyéb szoftverfejlesztéssel kapcsolatos dokumentáció review-ja
 • Döntési tábla összeállítása adott lefedettség eléréséhez
 • Állapotátmeneti diagram készítése specifikáció alapján
 • Hibabejelentés készítése
 • Egyszerű teljesítménytesztek végrehajtása
 • Egyszerű biztonsági tesztek végrehajtása
 • Egyszerű felhasználói felület automatizálások végrehajtása